Microsoft vindt de opstartcyclus opnieuw uit.
De opstarttijd van Windows 8 is zo kort dat er nauwelijks tijd is om in de Veilige Modus te geraken. Microsoft sleutelde daarom flink aan de bootcyclus.
Microsoft is trots op het feit dat zijn nieuwe besturingssysteem radicaal sneller opstart dan bij eerdere incarnaties het geval was. Bij een ultrabook met SSD-schijf, zo legt Chris Clark uit op de Building Windows 8-blog, duurt de volledige bootcyclus zeven seconden. Maar die snelheid kan onverwachte problemen veroorzaken.
“Zo snel, in feite, dat er geen tijd meer is om het booten voor wat dan ook te onderbreken. Als je een Windows 8-pc aanzet, is er niet langer tijd genoeg meer om toetsaanslagen als F2 of F8 te detecteren en veel minder om boodschappen als ‘druk op F2 voor Setup’ te lezen”, zegt Clark.
Keyboard overbodig
Om dit luxeprobleem op te lossen op de nieuwste Windows 8-pc’s heeft het bedrijf daarom een nieuw, uniform bootscherm ingericht dat inspeelt op UEFI, de moderne vervanger van het welbekende BIOS. Wie bijvoorbeeld een usb-stick insteekt of meerdere besturingssystemen heeft geïnstalleerd, krijgt automatisch dit optiescherm voor zijn neus waar hij de juiste keuze kan aangegeven. Vanuit dit hoofdscherm geraak je ook bij geavanceerde opties als systeemherstel en firmwareinstellingen.
Nieuwe opstarthulp
Maar ook als een probleem Windows 8 belet om correct op te starten, heeft Microsoft het indrukken van toetsen overbodig gemaakt. Als het een probleem detecteert, zal Windows 8 direct overschakelen naar de Windows Recovery Environment (WinRe). Hier (zie beeld hieronder) kunnen gebruikers driverproblemen oplossen, overschakelen naar de veilige modus of zelfs anti-virussoftware tijdelijk uitschakelen die het opstartproces in de weg zit.
Clark zegt dat het in een klein aantal gevallen mogelijk is dat Windows 8 na een herstart ook in deze veilige omgeving gerkaat als er niets mis is. Daarom is een prominente optie voorzien om snel weer uit WinRe te geraken en door te gaan met booten.
In de bootopties geraken
Uiteraard zijn er ook scenario’s dat je iets wilt aanpassen in de systeemopties wanneer er niets mis is met de Windows 8-installatie. Microsoft heeft verschillende manieren geïntegreerd om dit mogelijk te maken.
Zo kun je via de geavanceerde opties van de Charm-balk direct naar specifieke bootopties gaan, maar is het ook mogelijk om daar te geraken via de algemene zoekfunctie. Tenslotte kun je ook via het indrukken van de Shift-toets en het aanklikken van de herstartfunctie direct naar het bootmenu gaan.
Het nieuwe bootscherm geldt overigens alleen voor de nieuwste generatie Windows-hardware die is uitgerust met UEFI en snelle opslag. Microsoft blijft BIOS ondersteunen voor oudere toestellen die Windows 8 hebben geïnstalleerd, dus de vertrouwde toetsenbordcommando’s zullen hier nog altijd in beeld komen.
23 mei 2012 | Bron: Rowald Pruyn – Zdnet.be