Home > Nieuws > Celstraffen voor namakers Windows XP

21 augustus 2009 - Celstraffen voor namakers Windows XP

PEKING – In het oosten van China zijn vier mensen veroordeeld tot celstraffen gaande tot drie jaar en een half wegens namaak van het besturingssysteem Windows XP van Microsoft.

Ze werden schuldig bevonden door een rechtbank van Suzhou. Die achtte het bewezen dat de vier via hun internetsite het besturingssysteem van Microsoft gratis ter beschikking stelden om te downloaden terwijl ze geld verdienden met reclame op de website. Minstens tien miljoen mensen zouden er van gebruik hebben gemaakt.

Volgens Chinese media is de zaak tegen de voornaamste beschuldigde Hong Lei en tegen de drie andere personen een van de grootste op vlak van schending van auteursrechten door piraatsoftware.

Hong Lei en zijn medeplichtige, Sun Xianzhong, kregen een celstraf van drie jaar en een half moeten elk een boete betalen van één miljoen yuan (102.270 euro). De twee anderen werden veroordeeld tot twee jaar cel en een boete van 100.000 yuan.

De firma Chengdu Gongruan Networking Technology, die de site beheerde, werd eveneens bestraft en moet onder andere een boete betalen van 8,77 miljoen yuan.

Ondanks dergelijke, vaak erg gemediatiseerde, acties blijft China een paradijs voor namakers. Dat geeft vaak aanleiding tot conflicten met bijvoorbeeld de Europese Unie.

21 augustus 2009 | Bron: Het Nieuwsblad