Home > Nieuws > Online Office 2010

03 augustus 2009 - Online Office 2010 gratis

Microsoft gaat de browsergebaseerde versies van Excel, Powerpoint, Word en Onenote gratis maken voor thuisgebruikers. Dat blijkt uit details over de nieuwe Office-suite die de softwaregigant bekend heeft gemaakt tijdens de Worldwide Partner Conference in New Orleans.

De zogenaamde Office Web Applications zijn gisteren getoond tijden de technische preview.

De webapplicaties komen pas later dit jaar uit. Consumenten kunnen ze vanaf volgend jaar via Windows Live gebruiken. Microsoft heeft nog niet besloten of er advertenties in de gratis software verschijnen.

Desktopversie begin 2010

De betaalde desktopversie van Office 2010 zal in de eerste helft van 2010 verschijnen. Aangezien er al sinds begin dit jaar testversies uitlekken, is er op dit front weinig schokkend nieuws te melden. De officiële technische preview op uitnodiging is gisteren van start gegaan. De belangrijkste vernieuwing is dat alle applicaties nu zowel op 32 bit als 64 bit draaien.

Word krijgt nieuwe effecten op beelden met de DaVinci Imaging Engine, die uit de niet langer verkochte Digital Image Suite komt. Ook verschijnt in Word, en in een aantal andere Office-applicaties, de functie ‘Paste Preview’. Door boven de knoppen te blijven hangen, kan je zien wat het effect van een ‘plakactie’ is.

Excel krijgt een nieuw onderdeel met de naam Spaklines. Dat zijn kleine diagrammen die in één cel van een spreadsheet passen.

Powerpoint krijgt videobewerkingsopties en laat je een video van je presentatie maken. Daar kan je ook je commentaar bij insluiten.

Conversaties in Outlook
De agenda- en e-mailtoepassing Outlook krijgt een conversatie-optie die erg op die van Gmail lijkt. Microsoft gaat een stap verder en laat je niet alleen mailconversaties met contactpersonen groeperen, maar geeft je ook de mogelijkheid om een groep te negeren.

Ook krijgt Outlook een ‘etiquettescanner’ met de naam Mailtips. Deze waarschuwt als je onbeleefde acties wilt uithalen, zoals dezelfde mail naar een grote groep mensen sturen of als je een document voorbij de firewall wilt zenden.

Microsoft voegt voor alle applicaties een backstageview toe, een functie die bestanden moet bewaren en afdrukken moet stroomlijnen.

Ook gaat Microsoft de verschillende versies waarin Office te koop is aanpassen. Er komen drie consumentenversies:

Office Home and Student bevat Word, Excel, Powerpoint en Onenote
Office Home and Business bevat Outlook, Word, Excel, Powerpoint en Onenote
Office Professional bevat Acces, Publisher, Outlook, Word, Excel, Powerpoint en Onenote
Er verschijnen twee zakelijke versies van Office:

Microsoft Office Standard bevat Excel, Powerpoint, Word, Onenote en Publisher, en laat je de online applicaties op je eigen server hosten.
Microsoft Office Professional Plus bevat Acces, Infopath, Sharepoint Workspace (vroeger bekend als Groove) en Microsoft Communicator, evenals alle onderdelen van Standard.
De prijzen worden later bekendgemaakt.

03 augustus 2009 | Bron: Zdnet.be